Menu

 

 

 

 

 

 

 

 

promo3

Στις Κατασκευές και στους Μηχανικούς να στηριχτούν για έξοδο από την κρίση

 

 Μήνυμα των Ευρωπαίων μηχανικών προς ΕΕ και κυβερνήσεις από την Αθήνα

Οι κατασκευές δεν είναι απλώς από τους κύριους πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και η «λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη να αισθάνεται ασφάλεια, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το «κανονιστικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού», αφού  οι μηχανικοί, είναι αυτοί που διαχειρίζονται το σύνολο του τομέα των κατασκευών, άρα την επιχειρηματική δράση, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και, εν τέλει, αυτοί που εξυπηρετούν το γενικό δημόσιο συμφέρον.

Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζονται στη διακήρυξη των Αθηνών, στην οποία ομόφωνα κατέληξαν οι πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων & Οργανισμών Μηχανικών, που το τελευταίο τριήμερο συνεδρίασαν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του ΤΕΕ.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση είναι συνέπεια της αγοραίας «λογικής» περί ανταγωνιστικότητας, που επικράτησε στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, δηλαδή της μείωσης του εργατικού κόστους, με περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων και επομένως της ποιότητας ζωής των λαών της Ευρώπης. «Η Ευρώπη, μπορεί να γίνει περαιτέρω ανταγωνιστική – υπογράμμισε με σαφή ειρωνική διάθεση – μειώνοντας κι άλλα κόστη, π.χ. το κοινωνικό κράτος, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολίτη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, και τότε θα γίνει πραγματικά ανταγωνιστική έναντι της Κίνας, αλλά δεν θα είναι πια Ευρώπη» !

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως βασικός συντελεστής της κρίσης, υπήρξε η απόφαση μεταφοράς μεγάλου μέρους της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής σε αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής, με στόχο τη μεγάλη μείωση του κόστους παραγωγής, γεγονός που δεν σήμανε και αντίστοιχη μείωση των τιμών των αγαθών στη Δύση, αλλά υψηλά κέρδη με υπερσυσσώρευση πλούτου στους λίγους, με συνέπεια «το αποτέλεσμα των επιλογών να το βιώνουμε πολύ επώδυνα όλοι».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα επιστημονικά επαγγέλματα, είπε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόριο προϊόντων, ή ως μια απλή παροχή υπηρεσιών. Ειδικά στην περίπτωση των μηχανικών, «δεν διακυβεύεται μόνο η ασφάλεια των κατασκευών, η προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, η ποιότητας ζωής μας, η παραγωγική δυνατότητα, αλλά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Επισήμανε ότι «δυστυχώς στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, επιχειρείται η κατάργηση του κατοχυρωμένου επαγγέλματος του μηχανικού και η μείωση του θεσμικού ρόλου των φορέων τους και ειδικότερα του Επιμελητηρίου», με επίκληση της κρίσης.

«Είναι λυπηρό για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες η παιδεία, από βασικό εφόδιο των λαών μας, να μετατρέπεται σε βιομηχανία πτυχίων χαμηλής στάθμης και στη συνέχεια η αγορά να καθορίζει ποιος, που και με ποιο τίμημα θα ασκήσει το επάγγελμα. Είναι λυπηρό να αποδομείται η ευρωπαϊκή κοινότητα με λογικές ισοπέδωσης, που δεν νοιάζεται για το αν θα ισοπεδωθεί μια πόλη στον επόμενο σεισμό, αν θα πνιγεί μια οικογένεια από αέρια, αν θα πεθαίνουν άνθρωποι από ηλεκτροπληξία, αλλά θα υπάρχει ασφάλεια αποζημίωσης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ και κάλεσε τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων μηχανικών σε μια πιο στενή συνεργασία των φορέων, τη διαμόρφωση κοινής στάσης και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε κάθε χώρα, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Επισκεψιμοτητα

Today73
Yesterday393
This week3049
This month7657
Total526251

2018-06-24

Contact us...

A: Καλλιθέας 7 & Τζαβέλα, 41221

T: + 30 2410 535615, 257866

F: + 30 2410 255718

E: tee_lar@tee.gr

W: www.teelar.gr

Map

Go to top